6. syyskuuta 2010

Pellavaöljymaalia ja pigmenttiä


Toissaviikonloppuna muistin, että minulla oli jemmassa vajaa purkki Uulan valkoista pellavaöljymaalia ja kaksi purkkia pigmenttiä. 

Aloitin pigmentin sekoituksella serotiiniin: reilu lusikallinen koboltin sinistä ja ripaus krominkeltaista. 

Jos joku teistä innostuu kokeilemaan, pigmentti kannattaa aina sekoittaa johonkin liuottimeen. Silloin saa tasaisen värin.

Hain kunnon turkoosia sävyä, en mitään haaleaa pastillia. Vaikka en sekoittanutkaan kovin suurta määrää maalia (ehkä noin 2 dl), valkoinen maali vaati värjäytyäkseen melkoisen määrän pigmenttiä. Olisin hyvin pärjännyt pienemmälläkin määrällä, sillä yhteen - kahteen pellavaöljymaalikerrokseen ei tarvitse kovin suurta maalimäärää.

Toisaalta kaikki tarvittava maali kannattaa sekoittaa kerralla. Lottovoittokin on todennäköisempää kuin täsmälleen saman sävyn sekoittaminen uudelleen.

Olin niin tohkeissani, että unohdin vallan lisätä pellavaöljyä. Tämän vuoksi maalipinnasta tuli aika matta eikä kiiltävä niinkuin pellavaöljymaalista muutoin tulisi.

Maalasin myös harjan ja keittiöpyyhenaulakon. Harjaa varten lisäsin hieman keltaista pigmenttiä ja (voilá!) maalista tuli vihreää!

Maalipinnat saivat kuivua rauhassa 3-4 päivää. Lopuksi rapsuttelin hieman kulmista hiekkapaperilla.

Totesin taas itseksesi, että miksi ihmeessä maalaisin millään muulla maalilla kuin öljymaalilla? Sen pinta on niin kaunis kaikessa ohuudessaan ja hienostuneisuudessaan. Valkoista en sillä tosin enää maalaa, sillä valkoinen pellavaöljymaali kellastuu nopeasti.

Seuraavaksi haen mustaa pigmenttiä ja maalailen kaiken kotona harmaaksi!!!


10 kommenttia:

 1. Onpa, onpa kaunis väri! Kiitos hyvästä ohjeesta. Mukavaa loppuviikkoa ;)

  VastaaPoista
 2. Tosi kauniita ovat kaikki! En ole kokeillutkaan pellavaöljymaalia, mutta tästä voisin kyllä innostua. Kiitos siis vinkeistä!

  VastaaPoista
 3. Kaunis väri minunkin mielestä. Mutta että valkoinen kellastuu? Ihanko totta? Valkoisella pellavaöljymaalilla meinasin vetästä ruokapöydän ja tuolit...

  VastaaPoista
 4. Ihana väri, kauniit tuotokset! <3

  VastaaPoista
 5. Näyttää vallan kauniilta! Turkoosi ja petrooli kiinnittävät näköjään huomioni nyt syksyllä, eilen ostin petroolin värisiä kynttilöitäkin.

  Tuolissa on varsinkin kaunis patinoitunut pinta.

  VastaaPoista
 6. Ou wau mikä väri ja lopputulos ! Aivan ihastuttava !

  VastaaPoista
 7. Todella kaunis syvä väri! Mahtavia juttuja =)

  VastaaPoista
 8. Kaunis kiitos kannustuksestanne!

  Sinille vielä: kellastuminen johtuu pellavaöljystä, joka tarvitsee paljon valoa pysyäkseen valkeana. Meillä kellastui valkoisella pellavaöljyllä maalattu apupöytä sisätiloissa aika nopeaan. Tasainen kellastuminen ei olisi kovin vakavaa, mutta pöydällä olleiden esineiden alle jäi ikävät keltaiset rinkulat. Ehkäpä itse tehty maitomaali saattaisi pysyä valkoisena - en tosin ole varma.

  Tietääkö joku viisaampi neuvoa/antaa vinkkivitosta tässä asiassa?

  VastaaPoista