31. joulukuuta 2009

Herkkusuille







Pukki toi meille ihanan keittokirjan: Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla (Anna & Fanny Bergenström). Paksu kirja on täynnä aidosti lupaavan kuuloisia ruoka- ja jälkiruokareseptejä.

Ruokalistallemme ovat päätyneet lammastagine ja yläkuvan maukas paratiisin kalakeitto.


Helppotekoinen ja mausteinen tagine oli sen verran herkkua, että voin lämpimästi suositella sitä kaikille mausteisen ruuan ystäville. Me teimme taginen lihapullista ja se toimi ihan yhtälailla. Taginen voit valmistaa tavallisessa valurautapadassa.

Tagine

1,5 kg lampaanlihaa
2 rkl voita ja 2 rkl öljyä
3 sipulia
8 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa

2tl suolaa, 1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2 - 1 tl cayennepippuria
2 laakerinlehteä
1 tl juustokuminaa
1 tl inkivääriä
1 kanelitanko
5 dl kanalientä
5 pientä kuorittua ja puolitettua perunaa
2 rkl hunajaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/4 sitruunaa ohuina viipaleina

3-4 kananmunaa

Ruskista lihat vähässä voissa ja öljyssä kauniin värisiksi. Nosta lautaselle ja siirrä sivuun toistaiseksi.

Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Paista sipulit ja valkosipulit voissa ja öljyssä ja nosta lihat takaisin pataan. Kuori porkkanat ja viipaloi ne hieman vinottain. Lisää ne pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää muutkin mausteet, kaada liemi päälle ja lisää joukkoon tomaattipyree ja kuoritut ja puolitetut perunat. Sitruuna saa vielä odottaa.

Hauduta hiljalleen kannen alla 1 1/2 tuntia. Lisää sitruunaviipaleet noin tunnin hauduttamisen jälkeen. Kokeile onko liha mureaa. Pata saattaa tarvita vielä puolisen tuntia lisäaikaa. Lisää raa'at kanamunat pinnalle ja anna kypsyä.

Pilko lopuksi päälle persiljaa.


Jos teet taginen lihapullista ei pataa tarvitse hauduttaa yhtä kauan. Tee lihapullataikina ilman korppujauhoja. Ruskista lihapullat pinnalta ennen pataan lisäämistä.

Tarjoile tagine kuskusin
, kermaviilikastike ja tuoreen leivän kanssa.

Taginen voi yhtä hyvin valmistaa myös kana- ja kasvisversiona. Kikherneet, paprika, porkkana ja peruna sopivat hyvin taginepataan mausteiden seuraksi.


Tulevana vuonna kokeilen useaa tämän kirjan reseptiä ja tätä taginea meille tehdään taatusti toistekin. Olisikohan joskus varaa investoida Emile Henryn kauniiseen turkoosiin Taginepataan?

Makoisaa ja yllätyksellistä vuotta 2010 teille kaikille!

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä, tuli ihan nälkä!
    Kiitos vielä viimeisestä ja onnellista tätä vuotta! ♥

    VastaaPoista
  2. Hei sinä :)

    Siitä keitosta tulikin aikalailla ton näköistä - teen joskus sitä sulle, sillä se varmasti maistuisi sulle.

    Kiitos siskokulta SINULLE uudenvuoden juhlista! Ja tietysti ihanimmista ihaninta uutta vuotta!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen kirja! Olen itse ihan heikkona ruokakirjoihin. Vaikken tekisi mitään, voin vain selailla kirjoja ihanien kuvien takia.

    VastaaPoista
  4. Hei Kirjailijatar

    Minulla sama vika :) rakastan ruoka- ja leivontakirjoja. Tässä olisi saanut olla vielä enemmän kuvia, mutta annettakoon se anteeksi sillä reseptit olivat todella herkullisen kuuloisia. Tiedätkö sen tunteen, kun maistaa jo suussaan miltä joku ruoka maistuu? Silloin tietää, että tätä reseptiä pitää kokeilla!

    Kiva, kun kävit täällä - tulethan joskus toistekin :)

    VastaaPoista